Sastojci
- 115g pilećih prsa bez kože, narezanih horizontalno po dužini
- 4 kašike ulja
- 3 limete
Preljev
- jedna kašika sitno natrgane limunske trave
- 1 zeleni feferon, sitno nasjeckan
- 3 kašike soka limete
- 1cm korijena đumbira, oguljenog i narezanog na tanke trakice
- 1 i po čajna kašika šećera
- 2 kašike bijelg vinskog octa
- 90ml vode
- 1 i po čajna kašika kukuruznog brašna
Salata
- 25 g rižinih rezanaca
- 50 g mješanih paprika, bez sjemenki
- 50 g mrkve
- 50 g tikvice
- 50 g mladog graška
- 50 g baby kukuruza
- 50 g cvjetića brokule
- 50 g pak choi (kineska raštika)
- 4 kašike grubo nasjeckanih svježih listova korijandera
45 min
srednje zahtjevno
6 osoba
Priprema
- Za izradu preljeva stavite sve sastojke osim kukuruznog brašna u manju posudu na laganu vatru i zakuhajte. Brašno razmutite s malo hladne vode i postupno dodajte u posudu, uz neprestano mješanje te kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite hladiti.
- Rebrastu teflonsku tavu zagrijte na jakoj vatri i lagano poprskajte uljem. Dodajte pileće meso i prepecite sa svake strane dok ne bude potpuno pečeno. Izvadite iz tave i izrežite na trake.
- Za salatu, prelijte rižine rezance kipućom vodom i ostavite da se ohladi u vodi. Za to vrijeme, narežite papriku, mrkvu, tikvice, mladi grašak i baby kukuruz na tanke trake. Narežite cvjetiće brokule na komadiće od 5mm i natrgajte pak choi. Ocjedite rižine rezance i stavite sve sastojke salate zajedno s piletinom u veliku zdjelu. Prelijte preljevom i dobro promješajte kako bi svi sastojci bili dobro obloženi.
- Poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja. Poslužite sa sokom pola limete istisnutim na svaku porciju.
Prijatno!