Sastojci za tijesto:
700 g brašna za pite
400 ml vode
1,5 kašičice soli
Za premazivanje jufke 50 grama maslaca ili ulje
Sastojci za nadjev:
400 grama Gurman svježeg junećeg mljevenog mesa
2 glavice crvenog luka
40 g maslaca
biber
so
Preliv:
2 kašike kiselog vrhnja
200 ml jogurta
1 čehno bijelog luka
60 min
srednje zahtjevno
4 osobe
Priprema:
U velikoj zdjeli zajedno pomiješati brašno, so i vodu pa dobro umijesiti tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta. U tavu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj temperaturi ga propržiti 4-5 minuta dok ne postane staklast, pa dodati meso, so i biber te pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi oklagijom, zatim tanko razvucite kao za pitu, premažite rastopljenim maslacem i redajte nadjev sa strane jufke kao za burek, srolati jufke i kidati male komadice, oblikovati mantije i redati u tepsiju. Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 230°C, oko 35-40 minuta. Kada su pečene preliti ih mješavinom kiselog vrhnja i jogurta u koji smo nasjeckali čehno bijelog luka. Prijatno!
Recept od @zi_na_ida_m