Sastojci
- 4 kom MADI pilećeg filea
- 5 kašika maslinovog ulja
- 4 kompira srednje veličine, presječeni na pola
- 3 kašike maslaca
- 1 češnjak, zdrobljen
- carsko povrće i tikvica
- 320g riže
- 1L kipućeg pilećeg temeljca
- sol i biber
- naribana korica i sok od 1 limuna
60min
srednje zahtjevno
4 osobe
Priprema
- Stavite MADI pileća prsa u plitku staklenu zdjelu i začinite. Promješajte limunovu koricu i sok, 4 kašike maslinovog ulja i češnjak. Kašikom prelijte preko piletine i utrljajte. Pokrijte folijom i marinirajte u hladnjaku 4-6 sati, a zatim vratite na sobnu temperaturu.
- Prethodno dobro zagrijte roštilj. Pecite meso 10 minuta dok ne porumeni sa obije strane. Smanjite vatru i pecite 10-15min dok sokovi iz mesa ne budu bistri. Malo ohladite piletinu i pripremite je za serviranje
- Za to vrijeme, rastopite 2 kasite maslaca s preostalim uljem u tavi na srednjoj vatri. Pirjajte luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju. Smanjite temperaturu, umješajte rižu i pirjajte je uz stalno mješanje 2-3 minuta, dok ne postane staklasta. Postepeno dodajite vrući temeljac i stalno mješajte dok se sva tekućina ne upije a riža bude kremasta. Začinite solju i biberom.
- U dubljoj posudi sa 1L vode staviti carsko povrće da pokuha. Čim voda počne da poprima boju povrća izvaditi ga.
- Sve zajedno poslužiti na tanjuru i piletinu preliti sosom po želji
Prijatno!