Sastojci za tijesto:
500g brašna
1 supena kašika soli
Oko 250 ml tople vode
Ulje za premazivanje
Sastojci za fil:
400 g mljevenog mesa Gurman
2 glavice crvenog luka
1 supena kašika soli
100 ml mineralne vode
Mala kašika bibera
100 g putera
60 min
srednje zahtjevno
4 osobe
Priprema tijesta:
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka, ostaviti 10-ak minuta, zatim podijeliti na dva jednaka dijela. Pobrašniti podlogu i napraviti loptice od tijesta. Loptice premazati dobro uljem i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti da omekne otprilike sat vremena.
Priprema:
Luk samljeti u blenderu, zatim dodati so i ostaviti 5 minuta. U zdjeli pripremiti meso, biber, dodati luk i mineralnu vodu.
Omekšalo tijesto razvući, te na krajeve redati meso. Jufku posuti sa istopljenim puterom i urolati. Isto ponoviti sa preostalim dijelom tijesta.
Tepsiju premazati puterom i umotati u zvrk. Pitu premazati preostalim puterom i peći u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata (ovisno od jačine vaše pećnice).
Za vrijeme pečenja pitu nekoliko puta lagano poprskati vodom, kako bi iznutra bila sočna, a sa vana hrskava.