Sastojci za tijesto:
3 pakovanja Moja Pileća Hrenovka Madi
400 g mekog brašna
1 kašičica soli
1/2 kocke kvasca
1 kašičica šećera
125 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode
50 g omekšalog maslaca
1 žumance i 2 kašičice mlijeka za premazivanje
susam za posipanje
1h 45 min
srednje zahtjevno
2 osobe
Priprema:
Kvasac rastopiti sa 125 ml toplog mlijeka i kašičicom šećera. U vanglu sipati prosijano brašno, dodati so, kvasac sa mlijekom, vodu i omekšali maslac. Drvenom kašikom umjesiti glatko testo, koje treba da bude srednje meko, nikako tvrdo. Vanglu pokriti i tijesto ostaviti pola sata da odmori.
Premijesiti tijesto. Radnu površinu posuti brašnom i tijesto razviti u koru dimenzija 40×40 cm. Iseći na 15 tankih traka, pa svaku obmotati spiralno oko jedne viršle. Rolnice poredati na pleh obložen pek-papirom i ostaviti na šporetu, a rernu uključiti na 180°C.
Kroz 20-30 minuta, kad tijesto na plehu već krene da raste, razmutiti jedno žumance sa dve kašičice mlijeka, premazati preko rolnica i posuti ih susamom. Peći oko 25 minuta ili dok ne dobiju intenzivnu boju i miris.