Sastojci za lepine:
- 500 g brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 čajna kašika soli
- 1 čajna kašika šećera
- mlaka voda (količina po potrebi)
- sjemenke čurekota
60 min
srednje zahtjevno
2 osobe
Priprema
- U posudu prosijati brašno, dodati kvasac, so i šećer, mlakom vodom zamijesiti tijesto. Potrebno je da tijesto bude mekano.
- Pokrijte i ostavite da naraste, zamijesiti par puta.
- Rernu uključiti na 250°.
- Naraslo tijesto, prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podijeliti ga na 4 dijela.
- Na pek papir veličine pleha staviti loptice i rastanjiti ih rukama.
- Pleh za pečenje ubaciti u rernu da se zagrije.
- Na zagrijan pleh staviti papir sa lepinama, premazati ih vodom i posuti čurekotom.
- Peći od 7 do 10 minuta.
- Ispečene somune zamotati u čistu i suhu krpu da omekšaju.
- MADI ćevape ili MADI pljeskavice ispeći na roštilju, električnom grilu ili gril tavi.
- Prerezati lepine na pola, poredati ćevape ili stavite pljeskavicu, i dodati željenu salatu.
Recept napisala: Ljiljana Kitchen