Sastojci
- 500 g MADI pilećeg filea
- 200 g jogurta
- 70 g majoneze
- mala kašika senfa
- Maggi magija okusa
- peršun
- bijeli luk
- kopar
- biber
- so
Sastojci za lepine
- 700 g brašna
- 150 ml mlijeka
- 1 kašika kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašike soli
- 400 ml mlake vode
- 150 g jogurta
- sjemenke ćurekota
60 min
srednje zahtjevno
2 osobe
Priprema lepine
Mlijeko, šećer i kvasac sastaviti i ostaviti da nadođu. Brašno, so, ulje i jogurt sastaviti u jednu posudu i sjediniti sa kvascem, zatim zamijesiti tijesto.
Pripremljeno tijesto odvojite na tri jednaka dijela, te od svakog napravite kuglice, a zatim ih izvaljajte na, otprilike, 20 centimetara. Svaki somun navlažite vodom i pospite ćurekotovim sjemenkama.
Pripremljeno tijesto odvojite u loptice, poredajte ih na pleh i ostavite 30 min da se tijesto digne. Neposredno prije pečenja ih lagano zarežite nožem po dijagonali kako bi dobile svoj specifičan uzorak. Lepine pečemo u zagrijanoj rerni 20 min na 200°.
Madi pileći file:
File isjecite na kockice, začinite mix začinom Maggi – Magija okusa, zatim ih pržite na istopljenom maslacu.
Bijeli sos:
Pomiješati jogurt, majonezu i malo senfa. Dodati sjeckani peršun, bijeli luk, kopar, biber i so.
Pripremiti salatu po želju.
Slaganje:
Lepinu presjeći na pola, otvoriti je, prvo premazati bijelim sosom, zatim dodati MADI file, i na kraju salatu po želji.
Recept pripremila: Amra Hasić