Tijesto:
- 600 g mekog brašna,
- 8 g suhog kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 2 kašičica soli,
- 1 jaje,
- 150 ml ulja,
- 100-200 ml tople vode
- 200 ml toplog mlijeka
- 1 žumanjak
- 1 kašika jogurta za premaz
- susam
Nadjev:
- luk
- paprika
- kukuruz
- grašak
- MADI piletina
- sos paradajz
45 min
srednje zahtjevno
2 osobe
Priprema:
Tijesto:
1. U plastičnoj posudi u prosijano brašno na sredinu dodati kvasac i šećer
2. Dodati toplo mlijeko, vodu, jaje i ulje i zamijesiti mekše tijesto
3. Prekriti posudu plastičnom folijom ili krpom i nakon 20 minuta premijesiti tijesto na radnoj površini, po
potrebi dodati malo brašna i mijesiti oko 5 minuta.
4. Formirati glatku kuglu, vratiti u posudu i ostaviti da nadolazi oko 1h.( Za to vrijeme pripremiti nadjev)
5. Nadošlo tijesto podijeliti na 8 loptica i ostaviti ih da odmaraju još nekih 10-ak munuta.
6. Svaku lopticu razvaljati u izdužen ovalni oblik i nanijeti dio nadjeva, te raporediti izmrvljeni mozzarella
sir.
7. Prije filovanja, prebaciti tijesto na posebno iskrojenu traku pek papira i tek onda filovati i formirati
oblik, te tako sve zajedno sa trakom papira prebaciti u pleh.
8. U jedan pleh stanu 4 komada, dakle trebat će vam 2 pleha.
9. Prije pečenja ostaviti ih prekrivene da odmaraju još oko 15-ak minuta pa ih premazati umućenim
žumanjkom sa malo jogurta i posuti susamom.
10. Zagrijati rernu na 250°C, a kada stavite pleh temperaturu smanjiti na 220°C i peći oko 17 minuta ili
dok ne porumene.
Nadjev :
1. Sitni sjeckani luk dodati na zagrijano ulje, zatim sitno sjeckanu papriku, kukuruz , grašak i sjeckanu
MADI piletinu.
2. Dodati začine, pa dodati sos paradajz i dodavati kipuće vode dok ne bude gotovo.
Recept pripremila: Food by Mely