Sastojci:
4 glavice crvenog luka
400 g Gurman mljevenog mesa
1 mala glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
100 g riže
2 kašike paradajz pirea
3 kašike pavlake
mljeveni biber
mješavina začina, sol, crvena mljevena paprika, peršin
40 min
srednje zahtjevno
2 osobe
Priprema:
Luk oguliti i obariti oko 10-tak minuta da omekša, zatim ga ohladiti i razdvajati sloj po sloj luka što pažljivije. Pomiješati mljeveno meso sa sitno sjeckanim crvenim i bijelim lukom, dodati opranu rižu, začiniti po ukusu i sve fino sjediniti.
Filovati luk i redati u posudu za pečenje, na kraju pomiješati paradajz pire sa vodom i preliti preko punjenog luka. Peći poklopljeno u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 25 minuta, zatim otklopiti da malo zarumeni.
Ko želi može napraviti zapršku od maslaca i crvene paprike, pa kada bude pečeno preliti zaprškom, te na svaku dolmu staviti pavlaku i dekorisati peršinom. Servirati dok je toplo.
Prijatno!