Sastojci
-
TAMAN MADI proizvodi
-
660 g brašna
-
1,5 kesica suhog kvasca
-
1 jaje
-
1 čajna kašika soli
-
1 čajna kašika šećera
-
200 ml mlakog mlijeka
-
200 ml mlake vode
-
100 ml ulja
-
60 g otopljenog maslaca ili ulja (za preklapanje)
-
1 jaje za premaz
-
sjemenke susama, zlatnog lana, čurekota i kima
45 min
srednje zahtjevno
2 osobe
Priprema
-
U posudu staviti mlako mlijeko, 1 kašiku brašna, šećer, so i suhi kvasac.
-
Izmiješati i ostaviti da kvasac fermentira.
-
Jaje blago umutiti viljuškom i dodati u smjesu, zatim doliti ulje i dodavati brašno pa zamijesiti srednje mekano, neljepljivo tijesto.
-
Oblikovati loptu, pokriti i ostaviti na toplo mjesto da se masa udvostruči.
-
Premijesiti tijesto i podijeliti na 8 dijelova, zatim formirati loptice.
-
Svaku lopticu razvući oklagijom prečnika cca 16 cm, premazati otopljenim maslacem, preklopiti je na pola, premazati pa opet preklopiti na pola.
-
Redati na papir u pleh.
-
Pokriti i ostaviti da odmore, dok se rerna ugrije na 200°.
-
Prije pečenja peciva premazati umućenim jajetom i posuti sjemenkama.
-
Peći oko 15 minuta. Ispečena pokriti krpom, da se malo prohlade
-
Džepiće napuniti TAMAN MADI proizvodima i prilogom po želji.
Recept napisala: Ljiljana Kitchen