Sastojci:
300 g brašna
1 mala kašika soli
7 g suhog kvasca
1 kašika šećera
2 kašike maslinovog ulja
3-4 dl tople vode
Sastojci za nadjev:
300-400 g Gurman mljevenog mesa
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 crvene roge paprike
2 paradajza ili paradajz pire
Začini: sol, biber, vegeta, maslinovo ulje, peršin, origano i bosiljak
Po želji: sir za pizzu mozzarela ili neki drugi topivi i masline.
60 min
srednje zahtjevno
4 osobe
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto za pizzu, pokriti folijom i ostaviti da se udupla.
U međuvremenu pripremiti nadjev za pizzu. Na ulju propržiti luk i bijeli luk, te dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno miješanje.
Dodati crvenu papriku, sitno sjeckanu, i paradajz. Lagano krčkati i povremeno dodavati po malo tople vode. Pred sami kraj dodati peršin i začine, promiješati i skloniti.
Tijesto za pizzu, premijesiti i podijeliti na 2 dijela. Ostaviti 10 minuta, pa svaki komad tijesta na pek papiru razvaljati u krug ili oblik koji zelite, staviti prethodno pripremljeni nadjev, preko izrendati sir i staviti masline. Zatim zajedno sa pek papirom prebaciti na prethodno zagrijanu tepsiju i staviti u rernu. Peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni C nekih 10 tak minuta ili dok ne dobije finu boju.
Tijesto sa strana malo saviti i premazati nadjevom, pa dobije finu boju.
Ukrasiti bosiljkom i poslužiti dok je toplo. Prijatno!
Recept pripremila: Zinaida Mujkanovic