Moderni nutricionizam često prenaglašava ulogu voća i povrća u ishrani, na račun mesa. No, nisu sve vrste mesa štetne za organizam. Pažljivo odabrane namirnice, u umjerenim količinama, čine čuda za zdravlje!
Doza realnosti za sve ljubitelje crvenog mesa! Nedavna desetogodišnja studija potvrdila je da osobe koje jedu oko 280 g crvenog mesa imaju veće šanse oboljenja od raka debelog crijeva, nego osobe koje ga ne jedu. Iako će pravi gurmani ustvrditi da apsolutno ništa ne može zamijeniti okus sočnog odreska, ipak postoje određene namirnice koje su dobra alternativa. Evo nekoliko vrsta mesa koje neće “uništiti” vaš organizam, pa u njima možete uživati bez grižnje savjesti!
Nije tajna da je bijelo meso puno zdravije od crvenoga. Stoga je piletina, ukoliko ju niste pržili u dubokom ulju, odlična alternativa crvenom mesu. Sadrži malo masti i prilično je ukusna. Piletina je odličan izvor proteina i jeftinija je od teletine.