Sastojci:
400 g mljevenog mesa Gurman
Šolja riže dugo zrno
Jedna glavica luka
Začini: so, biber, vegeta
Ulje
60 min
srednje zahtjevno
4 osobe
Priprema:
Zamijesiti smjesu od navedenih sastojaka, te pripremiti listove kiselog kupusa (na ovu količinu smjese, potrebno je oko 1kg kiselog kupusa). Sarmu umotati kao što je prikazano na videu, zatim pripremiti sos za koji je potrebno:
Ulje
2 kašike brašna
2 kašike crvene paprike
So
1,5 l vode
Priprema:
Ulje zagrijati, dodati brašno i crvenu papriku, promiješati da nema grudvica i postepeno dodavati vodu, zatim posoliti i staviti da prokuha.
Na dno posude poredati liske kupusa, preko toga poredati sarmice i dodati vode ukoliko je potrebno. Preklopiti sarmice tanjirom i staviti poklopac. Sarme kuhati 3 sata na srednjoj temperaturi. Kada su gotove servirati ih uz kajmak ili neki drugi prilog po želji.
Recept chefa: Sumeja Suljić