Sastojci:
- 400 grama Gurman junećeg mljevenog mesa
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- 1 mrkva (sitno nasjeckana)
- 300 ml umaka od paradajza ili svjezi paradajz
- maslinovo ulje
- parmezan za posipanje
- 200 grama tjestenine po želji
- 300 grama svježe blitve
- začini: bosiljak, majčina dušica, sol, biber
45 min
srednje zahtjevno
2 osobe
Priprema:
Luk propržiti na maslinovom ulju dok ne pocakli, zatim dodati česnjak i mljeveno meso, i dinstati dok meso ne promijeni boju, zatim dodati sitno nasjeckanu mrkvu, kratko prodinstati i dodati umak od paradajza, začiniti po ukusu i smanjiti ringlu na nižu temperaturu, poklopiti i krčkati uz podlijevanje vodom jos 20-30 minuta dok se umak fino ne zgusne, pred kraj dodati nasjeckane listove blitve.
U međuvremenu pripremiti tjesteninu po želji al dente i umješati u pripremljeni bolonjeze umak, ostaviti van ringle par minuta, da tjestenina primi ukus umaka i servirati uz narendani parmezan i svježi bosiljak.
Recept pripremila: Zinaida Mujkanović